Cookies on the PokerWorks Website

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the PokerWorks website. However, if you would like to, you can change your cookie settings at any time.

Continue using cookies

Poker Nieuws | Online Poker | Online Pokergids

Mentale houding tegenover poker

Deel dit

Poker wordt niet alleen maar gespeeld met kaarten. De gedachten die tijdens het spel door je hoofd malen zijn

x-joker
x-joker

ook erg belangrijk tijdens het spelen. De meeste pokerspelers zullen beweren dat hun geestelijke toestand erg bepalend is voor hoe ze spelen.
Wanneer je hier tijdens het pokeren op gaat letten , zul je waarschijnlijk merken dat je in een andere mentale staat verkeert wanneer je verliest dan wanneer je wint. Ik heb bij mezelf gemerkt dat mijn bankroll het behoorlijk te verduren krijgt wanneer ik ga pokeren terwijl ik me niet lekker voel of van streek ben. De vraag is: bestaat er zoiets als een ‘mental block' bij poker?

Het antwoordt is ja en meestal valt dit in de ‘tilt' categorie. Poker is een geweldig maar complex spel. Succes in poker hangt niet alleen af van de kaarten die je gedeeld krijgt en hoe je de kaarten vervolgens uitspeelt. Je algemene houding tegenover het spel is ook erg belangrijk. Het wel of niet succesvol afsluiten van een pokerseizoen kan erg afhangen van factoren van buitenaf. Sommige van deze factoren kunnen invloed hebben op je normale winnende speelstijl, maar niet allemaal vallen ze in de categorie van de ‘mental block'.

Stel dat je een paar handen speelt terwijl je op vrienden wacht die komen eten. Dit kan een negatieve invloed hebben op je normale speelstijl. Je speelt bijvoorbeeld handen die je normaal niet zou spelen om snel nog even te winnen. Goed pokeren kost tijd. Als je deze tijd niet hebt, is het misschien verstandiger om te stoppen totdat je wel tijd hebt. Stel dat je dit niet doet. Je speelt toch nog even snel een paar handen en je verliest. De verleiding is dan groot om na het eten meteen verder te gaan om te proberen quitte te spelen, ook al ben je mentaal niet op je scherpst.

Op dat moment begint het mentale spelletje in je hoofd. Je overtuigt jezelf ervan dat je quitte moet spelen voordat je naar bed gaat. Je bent nog niet moe en tijdens het eten heb je niet zoveel wijn gedronken. Wanneer je vervolgens op een paar goede handen wordt verslagen komt de tilt om de hoek kijken. Je begint het lot te tarten en verliest nog meer.

De meeste mensen die online spelen hebben te maken met normale dagelijkse afleidingen, vooral spelers met kinderen. Kinderen begrijpen niet dat je rustig vijf uur achter je computer kunt zitten om een toernooi te spelen. Ook hebben ze de vervelende eigenschap om plotseling je kantoor binnen te komen met vragen als "waar komen baby's vandaan?" En dat allemaal wanneer je op het punt staat om all-in te gaan met pocket heren.

Je verliest de hand en je maakt jezelf wijs dat dit komt omdat Junior je uit je concentratie heeft gehaald. Het is allemaal Juniors schuld! Maar Junior is niet de enige afleiding die je kunt tegenkomen als je aan het pokeren bent. De telefoon gaat, de buren vereren je onverwacht met een bezoek, noem maar op. Al deze dingen gebeuren vaak op de slechtste momenten. Je moet leren om mentaal voorbereid te zijn op al deze afleidingen en hier goed mee omgaan.

Met een negatieve verliezende instelling meedoen aan een spel is het stomste wat een pokerspeler kan doen. Iedere Pro bereid zich goed voor voordat hij meedoet aan een toernooi of een cashgame. Het gaat dan niet alleen om lichamelijke voorbereiding, maar vooral ook om de mentale voorbereiding. Je zult niet winnen door gezond te eten wanneer je een verliezende instelling hebt.

Consistente winnaars WETEN dat ze gaan winnen en beginnen aan een game met een winnende instelling. Ze zijn ervan overtuigd dat ze iedereen aan tafel wegspelen vanwege hun superieure pokerskills. Ze denken er niet bij na wanneer af en toe een hand wordt verslagen. Deze spelers laten zich niet van hun stuk brengen en concentreren zich gewoon op de volgende hand. Omdat ze hun gedachten onder controle hebben zullen ze winnen!

Echter, de gemiddelde speler moet nog leren om zijn gedachte onder controle te houden. Wanneer een hand verslagen wordt die eigenlijk had moeten winnen, raakt hij van streek. Donkere wolken pakken zich langzaam samen in zijn hoofd. Naarmate de tijd vordert, spoken er steeds meer negatieve gedachten rond en uiteindelijk wint hij geen enkele hand meer.

Voordat het zover komt zou er een belletje moeten gaan rinkelen die ons verteld dat we moeten stoppen en onze stack moeten bewaren voor een betere dag. Gebeurt dit ook? Nee, meestal niet! Meestal overtuigen we onszelf er toch van dat we straks meer geluk zullen hebben. Helaas is het meestal zo dat wanneer dingen eenmaal fout gaan, ze niet meer beter worden. Een slechte dag blijft vaak slecht en maar heel zelden wordt het toch nog een geluksdag. De slechte spelers aan tafel zullen ongetwijfeld hun geluk een keer kwijtraken en beginnen te verliezen, maar ze verliezen hun stack niet aan jou!

Ik moet toegeven dat ik hier zelf ontzettend veel last van heb. Ik overtuig mezelf er steeds weer van om door te spelen ook al gaat het erg slecht. Dit komt vooral voor bij een game met veel actie, wanneer ‘loose players' hun fiches massaal weggooien. Mijn hoofd vertelt me dat dit een spel is dat ik moet kunnen winnen en dat het zonde is om weg te gaan. Ik speel door terwijl ik weet dat ik daar zo snel mogelijk weg moet!

Ondanks mijn jarenlange speelervaring slaag ik er vaak nog steeds niet in om van mijn eigen geest te winnen. Als ik zin heb om te spelen, dan speel ik en dat is niet altijd mijn beste zet. Ik WEET dat ik niet moet spelen wanneer ik ziek of gestrest ben. Toch doe ik dit soms wel. Misschien ben ik teveel vastgeroest om hier iets aan te kunnen veranderen, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet moet proberen.

Momenteel heb ik last van een ‘mental block' die me ervan weerhoudt om te winnen. Mijn grootste tegenstanders zijn op dit moment niet de spelers aan tafel, maar de negatieve gedachten die door mijn hoofd spoken.

Dit is voor mij het moment om er even tussenuit te gaan. Ik moet m'n gedachten zien te ordenen en mijn winnende instelling terugvinden. Hopelijk vind ik dan het geluk dat iedereen, behalve ik, lijkt te hebben.