Cookies on the PokerWorks Website

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the PokerWorks website. However, if you would like to, you can change your cookie settings at any time.

Continue using cookies

Poker Nieuws | Online Poker | Bekende Pokerspelers

De Ronde Tafel - Matt 'Plattsburgh' Vengrin

Deel dit
Hij is pas 24 jaar oud en in die tijd heeft hij al meer dan 1 miljoen dollar gewonnen bij pokertoernooien. Hij heeft een tv-finaletafel gehaald bij de WSOP en onlangs werd hij tweede in de het grootste wekelijkse online toernooi. Matt Vengrin legt uit waarom, waar en hoe hij dit deed.

KL: Waarom poker?

Matt: Nou, tijdens mij psychologievakken op school vond ik het heel interessant om mensen te bestuderen en om op die manier mijn geest scherp te houden. Ik houd er niet van om door een wekker gewekt te moeten worden en dit is een van de beroepen waarbij dat niet hoeft.

KL: Toen je begon met pokeren, speelde je toen online of live?

Matt: Technisch gezien begon ik live te spelen. Dat waren kleine potjes tegen mijn vrienden. Niet lang daarna begon ik online te spelen. Dus ik denk dat ik met allebei tegelijkertijd ben begonnen, maar ik zie mijzelf meer als een live speler omdat ik graag mensen zie als ik tegen ze speel.

KL: Wat zijn de grootste verschillen?

Matt: Bij online poker moet je veel meer letten op hoeveel je inzet, hoe lang het duurt voor je iets doet en patronen van je bets. Live spelen is heel anders. Je kunt veel geduldiger zijn en je kan aan de lichaamshouding van mensen zien of ze bluffen of niet. Een andere belangrijke factor is dat mensen niet graag afgaan als ze live spelen, dus soms zullen ze er niet helemaal voor gaan terwijl ze dat online wel zouden doen omdat ze het niet erg vinden om af te gaan als ze alleen thuis zitten.

KL: Als je iemand zou willen zeggen wat het belangrijkste ding is om te onthouden aan de pokertafel, wat zou dat dan zijn?

Matt: Je geld goed in de gaten houden. Toen ik enkele van mijn vrienden wilde overtuigen dat dit het allerbelangrijkste is bij poker, gebruikte ik de volgende analogie. Als Phil Ivey een-op-een tegen Bill Gates zou spelen, dan zou Gates voor zoveel geld kunnen spelen waar Ivey nog maar net de buy-in van zou kunnen betalen. En hoewel Ivey beter is dan Gates, zou Gates geluk kunnen hebben en die pot gewoon winnen. Echter, als Ivey honderd keer de buy-in zou kunnen betalen , dan zou Gates nooit het geld van Ivey kunnen winnen. Dat gezegd hebbende zou ik alsnog mijn geld op Ivey inzetten.

KL: Je hebt gezegd dat je atletisch en competitief bent – welke sporten speel of speelde je?

Matt: Ik begon met basketball op de basisschool, voor het CYO reisteam. Daarna speelde ik voor het JV team en het Varsity team op de middelbare school. Op de middelbare school liep ik ook op de baan en cross country om mijn conditie te behouden voor het basketball seizoen.

KL: Hoe helpt dit bij het pokeren?

Matt: Ik heb geleerd om zeer geconcentreerd te kunnen spelen bij sporten. In poker is het ontzettend belangrijk om geconcentreerd te blijven voor een langere periode. Ik houd er ook echt van om te winnen, dus dit houdt me ook heel geconcentreerd als ik ver in een toernooi ben gekomen.

KL: Waar en wat speel je online?

Matt: Ik probeer op zoveel mogelijk sites te spelen, op dit moment Ultimate Bet, Full Tilt Poker en PokerStars. Ik speel zowel online en voor geld (cashgames). Als ik cashgames speel, dan speel ik veel soorten spellen. Ik heb H.O.R.S.E. gespeeld, Omaha, Omaha HL, NL en LHE. Normaal gesproken speel ik ½-5/10 NL, 2/410/20 PL en 30/60-100/200 LHE. Meestal speel ik toch toernooien, waarbij ik probeer toernooien te spelen vanaf 50 dollar tot online toernooien met een buy-in van $5.000, en live soms hoger.

KL: Hoe vond je het om de tv finaletafel op de WSOP te behalen?

Matt: Het was onwerkelijk, ik had niet eens door dat ik zover gekomen was tot ik daar weer aankwam en ik alle lichten zag en het interview moest doen met Norman Chad en Kim, wie allebei fantastische mensen zijn. Helaas lukte het me niet om beter te spelen, ik kreeg een beetje pech en dat heb je wel eens in poker. Ik was derde en verloor met mijn 9-9 tegen A-Q, en daarna verloor ik met A-J tegen K-Q, allebei de keren nog voor de flop.

KL: Als je iets zou kunnen doen aan hoe je speelde aan de finaletafel, zou je dat doen?

Matt: Ik denk niet dat ik iets echt heel anders zou hebben aangepakt. Ik had 700k toen de blinds 30k 60k waren met antes van 5k. Ik deed een reraise na de raise van 150k van Alex Jacobs. I zou hebben kunnen callen en dan na de flop gestopt zijn, want die was Q high. Maar buiten dat was ik vooral blij met hoe ik speelde en ik heb er ook geen spijt van.

KL: Pas ben je tweede geworden bij de Sunday Million op PokerStars – wat vond je van dat toernooi?

Matt: Het is het hoogst gewaardeerde online pokertoernooi op het net, met elke week 200k voor de winnaar en elk kwartaal is dat meer. Ik ging heel goed in het kwartaal-toernooi, waarbij de buy-in 500 dollar was. Ik bleef goed en ik ben in het hele toernooi denk ik slechts twee keer all-in gegaan voordat ik de finaletafel behaalde.

KL: Was het een soepele rit of had je veel ups en downs onderweg naar de finaletafel?

Matt: Het was eigenlijk wel een soepele rit. Ik ging van 100k tot 2 miljoen zonder veel moeite. Er waren wat ups en downs toen er nog zo’n 20 mensen over waren, maar die kon ik te boven komen en daarna met een goed gevoel de finaletafel betreden.

KL: Als je zover komt dat er nog drie tafels over zijn, neem je dan risico’s om de finaletafel te halen met veel chips, of speel je wat rustiger en laat je anderen agressiever spelen?

Matt: Dat hangt volledig af van de situatie. In dit geval merkte ik dat er heel tight gespeeld werd aan de tafel, waardoor ik agressief ging spelen en daar mijn voordeel uithaalde. Als ik wat tegenslagen zou hebben zou ik wat rustiger gaan spelen en voorzichtiger een nieuw moment uitzoeken om toe te slaan.

KL: Je hebt gezegd dat je liever niet naar de lobby van het toernooi kijkt als je speelt – waarom is dat zo en denk je dat je hier voor- of nadeel van hebt?

Matt: Het geld laat me koud; tenminste als het om wat sprongetjes van mijn stash gaat. Dat leidt alleen maar af. Ik denk dat het me helpt dat ik me geen zorgen maak over iets behalve wat er nu afspeelt.

KL: Hoe ga je om met je zenuwen? Is het wel eens zenuwslopend als je ver in een toernooi komt?

Matt: Dat is het wel eens ja, maar ik heb geleerd om dat geen invloed te laten hebben op mijn spel. Als ik bij de WSOP nerveus was geweest had ik handen gefold waarmee ik all-in ben gegaan en had ik geprobeerd meer geld te hebben. Daarentegen ging ik ervoor en helaas mislukte dat een beetje, maar ik ben er van overtuigd dat als ik weer eens net zover kom, dat ik het zaakje dan goed afhandel.